Poměrně mrazivé svatomartinské dopoledne jsme strávili na farmě v Zašovicích. Měli jsme tam objednaný výukový program s názvem Chleba s máslem. Děti si pod vedením lektorky Veroniky vlastnoručně zadělaly těsto a vytvarovaly si malé chlebánky. Dozvěděly se též pár informací o rozdílu mouky pšeničné a žitné, o kvasnicích a o procesu kynutí. Ze smetany si děti samy udělaly máslo - a zjistily, že to vlastně není vůbec složité. Při tom viděly, co je podmáslí - a měly možnost ho ochutnat. Součástí programu byla i prohlídka farmy. Obdivovali jsme nejen zmrzlou pavučinu a jabloň, ale hlavně jersey - malé plemeno mléčného skotu a čerstvě narozená telátka - jedno dvoudenní a jedno týdenní, devatenáctiletou prasnici Otylku a spoustu hus, slepic, kozy i ovce. Bylo to fajn dopoledne.